31.10.2015 KLEMOLAN RAIJAN MALLASLEIPÄÄ
Otsikon mukaisesti tämä leipäohje on Raijalta. Söimme sitä ensimmäisen kerran Maijun ylioppilasjuhlissa monta vuotta sitten. Tämä on helppo leipäohje, mutta vaikka leivän väri on tumma, niin sitä ei voi sanoa hapanleiväksi. Se ei ole yhtään hapatettu. Maku tulee rukiista ja kaljamaltaasta.
Muutama huomionarvoinen juttu; ohjeesta tulee 2 vuokaleipää. Eli kannattaa tehdä jonkun kanssa yhteiset tai sitrten toisen leivän voi pakastaa paistamattomana vuuassa ja paistaa sitten kun haluaa taas tuoretta leipää. Leipätaikinan nesteenä on piimää. Ja se onkin koko reseptin vaikein asia; kun nykyään ei ruokakaupoissa enää juuri ole tavallista talouspiimää. Parasta on tavallisin ja rasvaisin. Meidän marketista löytyi 1% laktoositonta piimää ja käytin sitä. Mutta se vanhanaikainen talouspiimä olisi parasa. Ja sitetn tuo mallas. Kaupassa on sekä Tuoppi -kajamallasta että erillistä leipämallasta. Molemmat käy, mutta leipämallas on hienompaa ja Tuoppi on karkeampaa. Minusta Tuopista tulee parempi rakenne. Samoin siirapin kanssa. Kaupassa on sekä leipäsiirappia että tavallista tummaa yleissiirappia. Molemmat on hyviä tähän.
RAAKA-AINEET MALLASLEIPÄÄN
1 l piimää
1 pkt hiivaa (50 g)
1 1/2 rkl suolaa
3 dl siirappia
3 dl vehnänleseitä
3 dl karkeita ruisjauhoja
3 dl Tuoppi kaljamaltaita
8 1/2 - 9 di vehnäjauhoja
Taikinan kohotusaika on 1 1/2 tuntia ja paisto 175 ° c uunissa 1 h 15 min - 1 h 30 min.
Älä koskaan käytä hiivataikinaan jääkaappikylmiä aineita. Eli ota hiiva ja piimä pöydälle lämpiään jo muutamaa tuntia aiemmin. Tai jos leivot aamulla niin jätä ne pöydälle jo illalla. Murenna hiiva isohkoon taikinakulhoon ja kaada kädenlämpöinen piimä päälle. liuota hiiva piimään. Lisää suola ja siirappi. Sekoita tasaiseksi puulastalla tai -kauhalla. Lisää järjestyksessä vehnänleseet, ruisjauhot ja kaljamaltaat. Sekoita aina välillä tasaiseksi. Lisää sitten vehnäjauhot ja sekoita taikina tasaiseksi. Sekoittamisen voi tehdä käsin tai sähkövatkaimella (taikinakoukut käyttöön). Tainikaan ei tarvitse koettaa saada sitko, tasainen löysä rakenne riittää.
Anna taikinan nousta noin 1 1/2 tuntia.
Voitele 2 leipävuokaa ja kaada noussut taikaina vuokiin. Taikina on koostumukseltaan lähinnä paksua puuroa. Laita uuni lämipämään ja anna leipien nousta vuuissa vielä sen aikaa.
Paista leivät samaan aikaan 175° C 1 h 15 min. Kuvan leipää paistoin 1 h 20 min. Jäähdytä ja syö. Älä laita leipää muovipussiin ennenkuin korkeintaan vasta ihan jäähtyneenä. Paras säilytys on paperipussissa (vanha jauhopussi tai Alkon pussi).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti