tiistai 20. lokakuuta 2015

20.10.2015 TARTE TATIN JA KOOKOSKINUSKI

Syksyn omenapiirakka. Helppo ja hyvä, ohjeet alunperin Viini-lehdestä ja Kotiliedestä. Hannan toivomuksesta. Lisänä tarjotaan ainakin vanilijajäätelöä tai vanilijakastiketta. Meillä luksuksena kookoskinuskia ja vanilijakastiketta. (Vanilijakastike oli kylläkin valmiista Valion purkista.) Ohje tarvitsee loppupelissä vain a) omenia, b) voita, c) sokeria ja d) taikinaa. Kaikki muu on sitten pientä säätöä. Ja tosiaan. Alkoholi parantaa aina, muista pitää keittiökonjakkia kaapissa. Sillä pärjää.


Tämä omenatorttu tehdään valurautaiseen paistinpannuun ja taikinana käytetään valmista torttu- tai voitaikinaa.

RAAKA-AINEET TARTE TATINIIN

4-5 kotimaista hapokasta omenaa
25 g voita
1/2 dl sokeria
1/2 dl hunajaa
1/2 tl jauhettua kanelia
1/4 tl jauhettua inkivääriä
1/4 tli jauhettua pomeranssinkuorta
2 rlk brandyä, konjakkia, jallua, viskyä, rommia tms. tummaa väkevää viinaa
50 g mantelilastuja
4 levyä valmiiksi kaulittuja torttutaikinalevyjä
1 kananmuna voiteluun
Paista 200°C 30 min

Ota 4 kpl valmiiksi kaulittua torttutaikinalevyä sulamaan. Paketissa on yleensä 5 tai 6 levyä; yli jäävistä levyistä voit tehdä vaikka juustotankoja! Laita uuni lämpeämään 200°C.

Kuori omenat ja poista siemenkota. Halkaise omenat. Laita puhtaalle paistinpannulle 25 g voita, sokeri, hunaja ja mausteet. Laita paistinpannu päälle ja anna voin sulaa. Keittele sokerit, voit ja mausteet hiljaisella lämmöllä kastikkeeksi noin 5 min. Lisää alkoholi ja sekoita. Laita omenat pannulle ensin halkaisupuoli pannua vasten ja anna hautua 5 - 10 min.Käännä omenat pyöreä puoli pannua vasten ja ripoittele päälle mantelilastut.






Kauli torttutaikinalevyt pareittain 2ksi levyksi. Levyn koko on sellainen, että se vaivatta peittää paistinpannun mutta ei juurikaan valu yli. Siirrä paistinpannu pois kuumalta levyltä. asettele toinen kaulitsemistasi torttutaikinalevyistä omenien päälle ja voitele se kanamunalla. Laita toinen levy päälle ja painele reunat pannuun niin, että taikinat peittävät omenat ja liemen. Voitele pinta vielä uudestaan.

Paista Tarte Tatitnia 200°C uunissa 30 min. Keikauta torttu tarjoiluastiaan (kuin keikauskakku) ja tarjoa lämpimänä kookoskinuskin ja vanilijakastikkeen kanssa.

 KOOKOSKINUSKI

2 dl kookoskermaa
1 dl ruokosokeria
1 dl muscovadosokeria

Laita ainekset kattilaan ja keittele kunnes seos sakenee, noin 10 minuuttia. Nauti haaleana tai kylmänä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti