lauantai 5. syyskuuta 2015

4.9.2015 JAPANILAINEN KIRJOLOHI

Perjantaina, etäpäivänä, ehtii laittaa ruokaa. Japanilaista kirjolihta ja nuudelia. Resepti on 1986 ilmestyneestä Japanilaisesta Keittokirjasta. Aitoa kasariruokaa siis! Ihan pienellä omalla säädöllä. Ohjeeseen tarvitaan valkoviiniä, joten kannattaa valita sellainen viini, jonka haluaa nauttia valmiin ruuan kanssa. Tähän sopii kuivan viinin lisäksi puolikuiva ja jopa puolimakea valkoviini, jos se muuten on oman maun mukaista.
RAAKA-AINEET KIRJOLOHEEN

Kirjolohifilee
Tare-kastike:
           1 rkl sokeria
           3 rkl soijakastiketta 
           1 rkl makeaa soijakastiketta
           2 rkl valkoviiniä
Öljyä paistamiseen (tässä 1 rkl sesamiöljyä ja 2 rkl pähkinäöljyä)
Paahdettuja sesaminsiemeniä
Tuoretta raastettua inkivääriä 

Paahda sesaminsiemeniä kuivalla pannulla niin, että väri muuttuu kullanruskeaksi. 

Sekoita Tarekastike. Leikkaa kirjolohi 4-5 cm leveiksi annospaloiksi, aseta kalapalat astiaan ja kaada tarekastike kalojen päälle. Anna marinoitua noin 30 min. 

Lämmitä paistinpannu ja lisää öljyä noin 2-3 rlk. Anna öljyn lämmetä kuumaksi ja nostele kalapalat marnaadista pannulle ensin nahkapuoli pannua vasten. Paista kaloja 3-4 minuuttia nahkapuolelta. Paistojäljen pitää olla karammellisoitunut = musta, mutta ei palanut. Käännä lihapuoli pannua vasten ja paita kalat kypsähköksi noin 3 min. Tätä kalaa ei saa paistaa läpikypsäksi tässä vaiheessa.

Kun kala on melkein kypsää kaada marinointiliemi pannulle ja anna sen kiehahtaa kalan sisään. Ihan kaikki marinadi ei imeydy kalaan vaan pannulle saa jäädä vähän lientä.

NUUDELIT

Keitä haluamasi määrä munanuudeleita pakkauksen ohjeen mukaan. Mausta keitinvesi suolalla ja tuoreella inkivääriraasteella. Ihanteellista olisi jos laittaisit nuudelit kiehuvaan veteen vähän ennen kuin käännät kalat lihapuoli pannua vasten. Valuta kypsät nuudeli siivilässä.

Kaada nuudelit astian pohjalle. Ripottele nuudeleille vähän soijakastiketta ja mahdollisesti sesamiöljyä. Asettele kalapalat lihapuoli ylöspäin ja kaada pannulle jäänyt liemi kalojen ja nuudelin päälle. Ripottele pintaan tuoretta raastettua inkivääriä ja paahettuja sesaminsiemeniä.

Kalana voit käyttää muutakin kuin kirjolohta; vaikka pakastekalafileitä. Jos käytät pakastekalaa, niin anna kalan puolittain sulaa ja sulata loppuun marinointiliemessä. Tällöin marinointiaika voi olla jopa 1,5 tuntia. Tosin pakasteseitissä ei ole nahkaa, joka tällä ohjeella paistuu ihanan rapeaksi ja syötäväksi. Tämä ruoka ei tarvitse suolaa muuta kuin nuudelien keitinveteen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti